Pressade situationer gör dig handlingskraftig

Paniken kommer krypandes, stressen är påtaglig. Situationen blir pressad, diskussionerna mer intensiva. Kanske har något oförutsett hänt. Något måste förändras. Hur reagerar du?

Har du tänkt över hur du agerar i stressade situationer? Blir det kortslutning och din kropp lägger av eller blir du motiverad och engagerad? Man kan säga att det är i skarpt läge som mycket av din kunskap och din strategiska förmågan sitter. När allt ställs på sin spets och det verkligen gäller.

Att befinna sig i pressade situationer och lära sig att hantera dem är något vi gör redan som barn. Våra tidigare erfarenheter har gett oss kunskap om olika sätt att agera under stress. Jag (forskning håller med) menar att vi generellt presenterar bättre under lite press. Visst är det så? Att känna lite stress gör att vi blir beslutsamma, får saker gjorda, och vi gör dem oftast bra. Utan den här pressen på oss själva hade vi varit mindre brydda och förmodligen ganska lata. Iallafall om jag skriver utifrån egen erfarenhet. Hur ser det ut för dig? Håller du med?

Att vara stressad och slutföra en viktig skoluppgift, att hålla i en presentation inför 200 personer, att vara ny på jobbet eller att strategiskt ändra en plan vid stora kriser är väl ändå olika saker? Eller är det samma slags press kroppen tvingas hantera? Alla situationer handlar ju på ett eller annat sätt att hantera en situation när det verkligen gäller. Att arbeta i ett pressat läge, vare sig det är innan en tenta eller vid krissituationer i livsviktiga situationer handlar nog ändå om samma sak i slutändan. Att vara förberedd och vara medveten om att situationen kan förändras under processens gång. Det handlar om förmågan att kunna hantera en pressad situation. Dock alla är vi olika och hanterar situationer på diverse sätt. Det viktiga är att de negativa känslorna inte tar över och påverkar din förmåga. MEN, det är också okej att misslyckas.

2 reaktioner på ”Pressade situationer gör dig handlingskraftig

 1. Jag håller med dig om att många av oss fungerar bättre under lite press och att positiv stress är oftast bra. Att reagera på en pressad situation tänker jag också betyder att det man gör är viktigt. Att bli nervös hör till och en viss grad av nervositet gör att vi presterar bättre. Vi skärper våra sinnen, blir mer fokuserade osv.

  Sedan finns det ju den dåliga stressen och nervositeten som också kan uppstå i pressade och skarpa lägen. Den kan istället vara förödande. Den kan göra att man upplever stor maktlöshet över sin situation och att man inte känner att man har möjlighet att påverka eller lösa situationen till det bättre.

  Jag tror som du att förberedelse och medvetenhet är nyckeln till om ett skarpt läge ska bli lyckat eller inte. Genom olika erfarenheter genom livet har jag i alla fall lärt mig en hel del om hur jag fungerar. Hur mycket press och tidspress jag klarar av. Allt beror så klart på hur bekant och bekväm man är med uppgiften, uppdragsgivaren, arbetskamraterna etc.

  Jag har också lärt mig att min hanteringsförmåga av pressade lägen kan förändras beroende av att saker i mitt liv förändras. Både till det bättre och till det sämre. Därför tror jag som du att det är viktigt att påminna sig själv om att det är okej att ”misslyckas”. Du skriver också att det är bra att veta att även om jag är förberedd så är det klokt att vara öppen för förändringar under processen. Det tror jag också. Vi kan aldrig veta exakt hur något ska bli. Men vi kan förbereda oss, göra vårt bästa och ha roligt. Även när läget är skarpt.

  Gillad av 1 person

 2. Visste inte att det fanns forskning som visade att vi faktiskt arbetar bättre under stress (eller lite stress) men jag är inte alls förvånad. Känns som att man behöver lite att leva för. Bli lite rädd. Få lite adrenalin och gå upp i varv. Sätta sig i lite ovanliga situationer. Å andra sidan har jag aldrig gillat hela den härgrejen med att ”du måste gå utanför din bekvämlighetszon”. Får lite carpe diem-vibbar av det. Har väldigt svårt för det. Särskilt printat på väggen i vardagsrummet. Vadå gå utanför bekvämlighets-zonen. Skitdrygt ju. Gör det ovana till din bekvämlighetszon istället. Äg den. En ny zon. Så behöver du lite press för detta är det nog ganska så bra.

  Tycker det du nämner om att vara förberedd och medveten på att situationen kan förändras är väldigt smart uttryckt. Ser det som lite annorlunda från att vara förberedd på en situation. Känns som att det är ett mycket mer aktivt sätt att se på saken och jag gillar det. Smart. Du lärde mig något.

  Även väldigt bra att nämna att det är ok att misslyckas, bara man inte låter de negativa tankarna ta överhanden. Jag låter dem ta överhanden hela tiden men jag jobbar på det. Lovar! Jobbigt det där.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s